GUIDELINES FOR RECOGNITION OF IN-SERVICE TRAINING PROGRAMS, 2018
Introduction
In the exercise of powers conferred to the Bhutan Medical and Health Council under Chapter III Section (3) and Chapter VI Section (h) of the Bhutan Medical and Health Council Act, 2002 and Part IV Section 21 (21.3) of the Medical and Health Council Regulation, 2005; the Bhutan Medical and Health Council for the purpose of giving effect to the provisions of the Act and Regulation, hereby frames the Guideline for Recognition of In-Service Training Program, 2018.
PART I – PRELIMINARIES
Short Title

1. This Guideline shall be called as the “Guidelines for Recognition of In-service Training Program, 2018”.

Application and Extent

2. The Guideline shall apply to:

a) Any Training Program leading to certification of additional qualification/ skills; 

b) Any Training Program leading to certificate of technical proficiency; 
c) Any person applying for registration with the Council for additional qualification/skills; and

d) Any medical and health institutions imparting in-service training program. 

3. It shall extend to the Kingdom of Bhutan.

Commencement
4. This Guideline shall come into force on the  1st .Day of the January Month of 2018 Year ; 
5. This Guideline shall come into force on the date and time as notified by the Bhutan Medical and Health Council and Bhutan Medicines Board in the official gazette of Bhutan.

Interpretation

6. In this Guideline, unless the context indicates otherwise, the singular shall include the plural and masculine shall include the feminine.
PART II – INSTITUTES RECOGNIZED TO IMPART IN-SERVICE TRAINING PROGRAM
In-service training program 
7. Any health and medical in-service training programs shall be aligned on evidence based and improving patient safety. 
8. Irrelevant candidates and candidates not fulfilling the pre-requisite eligibility criteria shall not be eligible for registration or awarded CME credits. 
9. All in-service training program courses leading to certification of additional qualification and technical proficiency shall be recognized and certified by Bhutan Medical and Health Council. 
10. The institute(s) imparting in-country in-service training programs should be recognized by Bhutan Medical and Health Council.  

Quality management system for training programs 
11. The institute shall have a quality management system in place. 

Criteria for recognition of institutes
12. The institutes conducting in-service training program courses shall meet the minimum requirements set out under clause 27.3 and 27.4 of the Medical and Health Council Regulation, 2005.

13. The institutes conducting in-service training program courses shall meet minimum requirements and shall be approved by the Council. 

a) Have adequate physical facilities which include lecture room, office space, practical room, laboratories, library, IT facilities, sufficient clinical equipment and clinical training facilities to support clinical practice and skill-based training;

b) Have adequate and competent resource person/trainers;

c) Have adequate and regular financial resources; and

d) Have identified clinical practice area for skill-based training program. 

PART III – COURSE CONTENT AND ASSESSMENT
Course Content

14. Any in-service training programs shall be need based and should align with the global and technological development.
15. The need of such course should be initiated by relevant stakeholders requiring the advanced services in order to address the changing interventions and improve the quality of services as per national or international best practice standards.

16. Institutes shall develop the course structure and curricula to conduct the in-service training program to address the needs specified by the stakeholders concerned.
17. Institutes shall submit the course modules with all the relevant information required as per the BMHC Act and Regulations to the Council along with the fee structures where applicable and list of qualified trainers/resource persons.
18. The course content should consist of the following but not limited to:

a) Title
b) Objective

c) Learning outcomes
d) Teaching methodology

e) Hours (theory & practical)

Assessment and Evaluation

19. The institutes shall have written procedures and accredited standards for assessment of a training program. 

20. The Council shall review and regulate the evaluation process of in-service training program. 
PART IV – IN-SERVICE TRAINING PROGRAM FOR CERTIFICATION OF ADDITIONAL QUALIFICATION/ SKILLS
21. Any in-service training program leading to certification of additional qualification shall be in the area of new clinical practice and relevant to principle profession. 
Duration

22. Any in-service training program leading to additional qualification shall not be less than six months. 
23. Any in-service training program which is more than six months duration shall be done through an academic institution. 
Certification

24. The certificate shall be awarded by the institute.

PART V – IN-SERVICE TRAINING PROGRAM FOR CERTIFICATION OF TECHNICAL PROFICIENCY
25. Any in-service training programs leading to certification of technical proficiency shall be an enhancement of principle profession. 

26. To update and enhance knowledge and skills in the current work to improve the quality of work and professionalism. 
Duration

27. Any in-service training program shall not be less than three weeks duration. 

Certification

28. The certificate shall be awarded by the approved Institute and the Ministry of Health.

PART VI – RESOURCE PERSON AND TRAINER
Resource Person and trainer

29. The qualification credentials and curriculum vitae shall be the basis for the selection of resource person and trainer.

30. The selection of the resource person and trainer shall be done by the relevant board of the institutes.
31. Resource person identified for a training program should have undergone training of trainers or pedagogy training. 
32. The resource person or trainer shall be from the relevant profession registered with the Council and competent to conduct the training program.

33. Any consultant or visiting experts invited to facilitate and conduct courses shall not be subjected to clause 32 herein above.

PART VII - MISCELLANEOUS
Seminars and workshops

34. Seminars and workshops including symposium, clinical meeting, clinical conference, and study tour shall be considered as Continuing Medical Education and shall not be considered as an additional qualification or technical proficiency.
35. The award of CME shall be as per the CME Guidelines, 2009. 
Definition:

36. In this guideline, unless the context otherwise requires:

a) “Additional Qualification”: means acquisition of new skill and knowledge in addition to their primary qualification.
b) “Clinical practice area”: means healthcare facility which provides clinical services.

c) “In-service training program”: means training programs designed and conducted for people in the service leading to additional qualification or enhancement of technical proficiency
d) “Institutes”: means all institutions which conduct training programs in healthcare related field.

e)  “Principle profession”: means the primary qualification of the profession registered with the Council.
f)       “Technical Proficiency”: means enhancement of skill and knowledge in the principle profession or current area of practice.
g)  “Visiting experts”:  means a person with the expertise in relevant field of training invited to deliver a session(s). 
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